KATEGORI
[hjem] 1-4 av 4

Bacalaofestival

16.07.15

publisert av Sjomann 16.07.15 10:31


../innovaeditor/assets/Sjomann/bacalaoa.jpg

Bilder: TSS. Erik Graue leder allsangen til bacalaoens pris.

 

Tønsberg Sjømannsforenings årlige bacalaofest (den 8. i rekken) på Tollbodplassen ble avholdt lørdag den 11. juli 2015 mellom kl. 1100 og 1900.  

Også i år benyttet vi kjøkkenet på Jarlsberg Konferansesenter ved Jarlsberg flyplass, trolig det beste kjøkkenet i området for vårt formål. Vi hadde kjøkkenet og kjølene tilgjengelig hele uken fra mandag til søndag helt for oss selv. Klippfisken ble lagt i kjølerommet mandag 6. juli, og det forhåndsbestilte ble utlevert medlemmene onsdag 8. juli. Kjøkkenpersonalet startet torsdag 9. juli kl. 1000. Nytt av året var at vi hadde 2 personer som var øremerket vasking, og de utførte en utmerket jobb.

Klippfisken ble skjært i små stykker og lagt i vann. Vannet ble skiftet flere ganger. Produksjonen for øvrig, med kutting av grønnsaker, smakssetting og koking begynte samtidig og fortsatte gjennom fredag og lørdag til man hadde til sammen 145 former på totalt 1,4 tonn ferdig bacalao. Siden kjøkkenet ligger noe langt fra Tollboden, ble transporten løst med tre biler til å kjøre ferdig bacalao.

Lørdag kl. 0600 begynte vi å rigge teltet, og det var ferdig rigget kl.0900. Vi hadde en utfordring med en feilparkert bil under sperrebåndene våre. Dette ble løst ved hjelp av Politiet og Falken.

Oppbakkingsgruppe, vin- og ølgruppe, ryddepersonell, betalingsposter og vakter begynte kl. 1000 og arbeidet iherdig fram til kl. 1900. Deretter ble teltet rigget ned og kl. 2100 var Tollbodplassen ledig for andre formål. Mange av disse personene jobbet hele dagen. Søndag og mandag var det tid for opprydding samt rengjøring og spyling av Tollbodplassen.

Været på Bacalaofestivalen var perfekt, behagelig temperatur og ikke en regndråpe. Relativ lav sjøtemperatur og vind tror vi bidro til at folk valgte bacalao i stedet for stranden. Stemningen i teltet var meget god og vi høstet mange lovord om smaken på bacalaoen. Ikke en eneste negativ bemerkning. Bacalaosangen ble sunget flere ganger og spisegjestene sang med (teksten var trykket på tallerkenbrettet).

Denne gangen ble nesten all bacalaoen solgt ut, resten ble solgt på mandagen. i løpet av søndagen ble 1100 bacalaoelskere bespist. I tillegg ble det solgt en stor mengde Take Away, den ble veldig populær.

Bacalaokomiteen retter en stor takk til bacalaogjengen på totalt 55 personer - 8 damer og 47 menn - som stiller opp hvert år og gjør en glimrende innsats til beste for foreningen. I år hadde vi kun 4 personer som var med for første gang. En spesiell takk til damene.

Ole. M. Brynjulfsen. 

 

Bilde 1 og 2: Livlig på brygge og i telt. 3: Kjøkkenpersonalett på plass torsdag kl. 1000. 4 til 6: Fra kjøkkenet. 7 til 10: Betjening på plass lørdag formiddag. 11: Første kunder betjenes. 12: Museet åpnet.   

 

     

 

     

 

   

 

     

 

     

 

     


 

 

Publisert i kategorien: Bacalaofestival
18.07.14

publisert av Sjomann 18.07.14 11:19


../innovaeditor/assets/Sjomann/bacalao201410_1.jpg

Tønsberg Sjømannsforenings årlige Bacalaofest (den 7. i rekken) på Tollbodplassen ble avholdt lørdag den 12. juli 2014 mellom kl. 1100 og 1900. 

Også i år benyttet vi kjøkkenet på Jarlsberg Konferansesenter ved Jarlsberg flyplass, trolig et av det beste kjøkkenet i området for vårt formål. Vi hadde kjøkkenet og kjølene tilgjengelig hele uken fra mandag til søndag helt for oss selv.  Kjøkkenpersonellet på 12 personer startet torsdag 10. juli kl. 1000. Klippfisken ble skjært i små stykker og lagt i vann. Vannet ble skiftet flere ganger. Produksjonen for øvrig med kutting av grønnsaker, smaksetting og koking begynte samtidig og fortsatte gjennom fredag og lørdag til man hadde til sammen 150 former på totalt 1,4  tonn ferdig bacalao. Siden kjøkkenet ligger noe langt fra Tollboden, ble transporten løst med tre biler til å kjøre ferdig bacalao. 

På lørdag kl. 0600 begynte 12 personer å rigge teltet og var ferdig kl 0900. Oppbakkingsgruppe, vin og øl gruppe, ryddepersonell, betalingsposter og vakter begynte kl. 1000 og arbeidet iherdig til kl. 1900. Deretter ble teltet nedrigget og kl. 2100 var Tollbodplassen ledig for andre formål. Mange av disse personene jobbet hele dagen. Søndag og mandag var det tid for opprydding samt rengjøring og spyling av Tollbodplassen.

Været på Bacalaofesten var perfekt, varmt og godt og ikke en regndråpe. Litt overskyet om morningen som kanskje gjorde at folk valgte bacalao i stedet for stranden. Stemningen i teltet var meget god og vi høstet mange lovord om smaken på bacalaoen. Ikke en negativ bemerkning. Bacalaosangen ble sunget flere ganger og spisegjestene sang med. Denne gangen ble ikke all bacalaoen utsolgt, det ble litt igjen for salg på mandag. I løpet av dagen ble 1200 bacalaoelskere bespist. I tillegg ble en stor mengde Take Away solgt, den ble veldig populær.

Bacalaokomiteen ønsker å rette en stor takk til bacalaogjengen på totalt 54 personer - 10 kvinner og 44 menn - som stiller opp hvert år og gjør en glimrende innsats til beste for foreningen. En spesiell takk til damene som deltok.

Ole M. Brynjulfsen

 

Bildene er tatt av foreningens medlemmer.

1. Klippfisken skjæres i biter

2. En fortjent pause

3. Klar for koking

4. Lørdag Kl. 0600. Teltet reises

5. Teltduk monteres

6. og 7. Betjening på plass

8. Shantikorets formann Erik Raue ønsker velkommen til norsk-spansk festival og leder

    allsangen

9. Klar for innrykk

10. Full fest

 

   

 

    

 

  

 

   

 

  
Publisert i kategorien: Bacalaofestival
23.07.11

publisert av Jørgen Kirsebom 23.07.11 14:02


../innovaeditor/assets/admin/IMG_2166.JPG
Tønsberg Sjømannsforenings årlige Bacalaofest, (den 4. i rekken) ble avholdt lørdag den 23. juli 2011, dagen etter en dag hvor vi nordmenn opplevde noe uvirkelig som ingen trodde kunne skje oss, nemlig bomben ved regjeringskvartalet og massakren på Utøya. I tillegg til ovennevnte opplevde vi et regnvær som overgikk det meste, og vi kunne vel ikke valgt en dårligere dag. 
 
Sjømannsforeningens teltarbeidere begynte reisingen av teltet kl. 0600 og med en iherdig innsats var teltet klart kl. 0900, og endelig var vi skjermet for regnet.
 
Lørdag 23. juli skulle være en festdag for byens Bacalaoelskere, og da vi i bacalaokomiteen våknet til de grusomme nyhetene og melding om store nedbørsmengder, skulle vi ønske at det hele bare var en drøm. En verre start på det som skulle være en gledens dag kunne vi vanskelig få.
 
Bacalaokommiteen hadde fått forespørsler om  Bacalaofesten ble kansellert, men statsminister Jens Stoltenberg var tidlig ute med å oppfordre folk til å fortsette med det normale liv, men dempe noen av de store festlighetene. Bacalaokomiteen valgte derfor å kjøre bacalaofesten, men alle musikalske innslag ble kansellert av hensyn til forannevnte hendelser.
 
Sjømannsforeningens kjøkkenhjelpere  kunne etter to dagers arbeid med kutting  og vanning av klippfisk, kutting av grønnsaker og smaksetting og koking av bacalaoen, (1.1 ton), presentere produktet ved åpningen av teltet lørdag kl. 1100. Teltarbeidere, ryddemannskap og oppbakkingsgruppe hadde alt klart til åpningen, og til tross for dårlig vær kunne vi se at smilet bredte seg over ansiktene til gutta når eimen av Bacalao bredte seg  ut i teltet, og dette var opptakten til den store dagen, og de var klar til å ta imot bacalaoelskerne.
 
Regnet fortsatte å sile ned, og ved åpningen av festen kl. 1100 var det bare en håndfull Bacalaoelskere tilstede. Var dette en indikasjon på en dårlig dag? Ved kl 1300 tiden begynte folk å fylle teltet, og vi hadde et jevnt sig av Bacalaoelskere frem til kl.1900. I tillegg til servering i teltet hadde vi annonsert en mulighet for kjøp av” takeaway”, noe som viste seg å bli populært.
 
Bacalaokomiteen må, til tross for  bombeattentat, skyting på Utøya, og ekstremt dårlig vær si seg nogenlunde fornøyd med dagen, og noe av bacalaoen som ikke ble solgt ble gitt som gave til tre ulike institusjoner i Tønsberg.  Totalt var det ca. 930 bacalaoelskere som ble bespist på denne dagen. 
 
Bacalaokomiteen vil rette en stor takk til dugnadsgjengen som stiller opp for Bacalaofesten, og de har meddelt komiteen at de stiller også med fullt mannskap i 2012.
 Publisert i kategorien: Bacalaofestival
23.07.10

publisert av Jørgen Kirsebom 23.07.10 16:43


../innovaeditor/assets/admin/Bacalao 2010 023.jpg
Lørdag 24. juli 2011 hadde Tønsberg Sjømannsforening sin årlige Bacalaofest på Tollbodbrygga i Tønsberg. 
 
Dagen opprant med lettskyet, pent vær og flott temparatur, riktig bacalaovær. Sjømannsforeningens teltriggere var i gang fra kl. 0600, og i løpet av to timer var teltet 18x18 reist, og krakker og bord til 400 personer satt på plass.Utover formiddagen kjentes en deilig eim av bacalao over bryggeområdet, og de første bacalaoelskerne  var allerede på plass da serveringen  åpnet kl. 1100. I teltet hadde sjømannsforeningens serveringspersonell ikledd seg sin uniform, forklæ og hatt, og våre medlemmer og noen av deres kjære var klar til dagens dyst. 
 
Sjømannsforeningens Shantykor var også ikledd sine uniformer, og feststemte som de var, stillte de opp hver time i teltet for fremføring av shanties og allsang. ”Ode til Bacalaoen” som er laget av vårt kjære medlem, Arne Kjell Johansen, er et populært innslag.
 
Trykket på bacalaogrytene økte utover dagen, og til tider dannet det seg lange køer, men dette skyldtes et logistikkproblem  som ikke vil gjenta seg. Tilstrømmingen av bacalaoelskere økte utover hele dagen, og dette gjorde sitt til at våre medlemmer hadde en stri tørn med å holde køen unna.
 
Bacalaoelskerne kunne høylydt bekrefte at bacalaoen var velsmakende, og meldingen ble videreformidlet til kokkelaget som igjen hadde gjort en formidabel jobb.
 
 
 
 Publisert i kategorien: Bacalaofestival

[hjem] 1-4 av 4