Tidlig i mars kunne vi lese at kongeparet vårt skulle besøke Tønsberg 20. juni i år. Spørsmålene om hva de skulle være med på og hvem som skulle begunstiges med deres besøk gikk temmelig sikkert rundt bordene i distriktet vårt. Ett besøk de fleste så som temmelig sikkert var nok sjøsettingen av Osebergskipet på nevnte dato, men hva skulle ellers foregå? Og så kom det en telefon. Kunne Tønsberg Sjømannsforening og Tollboden Spiseri være interessert i et møte med Tønsberg kommune ad kongebesøket? Selvsagt ble svarene fra oss; ja, gjerne. Men hvordan skulle vi involveres i besøket? Dette fikk vi snart svar på. Tønsberg kommune skulle holde middag om kvelden den 20. juni for kongeparet og deres følge, samt for fylkesmannen, diverse ordførere og andre utvalgte fra distriktet vårt. Til sammen 51 personer. Kunne kommunen få holde denne middagen i W-salen på Tollboden? Selvsagt sa vi ja og det samme gjorde driverne av Tollboden Spiseri. En utfordring ja vel, men samtidig en mulighet for en meget god reklame for oss som holder til i Tollboden. Hva skulle så serveres til middagen? I samråd med kommunen ble det bestemt at det skulle serveres skipskost, dvs. ertesuppe til forrett og erter, saltkjøtt og flesk med kålrabistappe til hovedrett. Skulle bare mangle forresten, det var jo i huset til en sjømannsforening middagen skulle være. Til dessert ble det enighet om ostekake. Drikke til dette var øl og akevitt og vin til de som ville ha det. Men ville dette bli godkjent av Slottet? Heldigvis så ble det godtatt. Vi i Sjømannsforeningen ønsket selvsagt å vise kongeparet museet vårt, men etter diverse møter med fylkesmannen, kommunen, folk fra Slottet, PST, eskortetjenesten og lokalt politi forsto vi fort at her gikk alt på tid. På minuttet faktisk. Det forsto vi etter hvert som kommunens og våre forslag ble sendt til Slottet og andre instanser for godkjennelse eller ei. Etter mange møter med kommunen og besøk fra politi, eskortetjeneste og andre som har med sikkerheten til kongehuset å gjøre ble bygningen og vi godkjent for besøk av kongeparet. Men dessverre ble det ikke anledning til å vise fram vårt museum. Kongeparet skulle ankomme bryggen nedenfor Tollboden kl. 1930 og mottas av Havnesjef, fylkesmann og ordfører. Deretter følges opp til hovedinngangen hvor formann i TSF ønsker velkommen. Kongeparet skulle så vises opp i Pelagosrommet av formannen og der fortelles om Tønsberg Sjømannsforening, Tollboden og selvsagt om Pelagosrommet. Til dette var det blitt avsatt hele 3 minutter! I tillegg til dette innslaget ble det gitt tillatelse til at Shantykoret vårt skulle synge 2 shanties etter hovedmåltidet, max. 6 minutter. Presis kl. 2100 skulle så kongeparet bli hentet av en sjalupp fra kongeskipet. Alt dette gikk knirkefritt etter planen, men på grunn av kongeparets store interesse for det som ble sagt og vist i Pelagosrommet så ble nok tiden der overskredet med noen minutter. Etter dette ble kongeparet vist opp til W-salen hvor rådmannen i Tønsberg tok over for vertskapet, altså Tønsberg kommune. Det var dekket på ved 6 runde bord, 3 på hver langside i salen. Kongeparet satt ved hvert sitt bord i midten av rekkene. Formannen i TSF ble plassert ved dronningens bord, ved siden av Stortingspresidenten. Det ble først servert en meget god ertesuppe etterfulgt av hovedretten, skipskost. At dette ble meget godt mottatt var det ingen tvil om og gjestene roste maten i store ordlag. Deretter ble vårt Shantykor, 27 mann sterkt, introdusert av kveldens toastmaster. Først ”Paddy, lay back” med Finn-Aage Christoffersen som forsanger og deretter ”Rio Grande” med Erik Graue som forsanger. Koret gjorde stor lykke hos forsamlingen, noe applausen etter shantyene viste. Etter desserten ble det 2 sanger av en lokal sopransangerinne, men godt kjent også i Europa. Hun ble akkompagnert av sin faste pianist. Det var tydelig at både kongeparet og gjestene hygget seg i hverandres selskap og i vår flotte W-sal, for i stedet for å forlate lokalene kl. 2100 som planen var, så reiste ikke kongen og dronningen seg før klokken var 2125.   Etter avtale med kongeparet tidligere på kvelden så satte de sine navntrekk i vår flotte gjestebok før de gikk ned til den ventende sjaluppen. De fleste gjestene skrev også sine navn i gjesteboken før de forlot lokalene. I det hele en meget vellykket og velsmakende kveld sammen med vårt fantastiske

kongepar.

Hilsen formannen

Foto:TSS.Kongeskipet ut for Tollboden, Tønsberg