Foto over og under: Arnulf Børaas Olsen. Over: God stemning i teltet, som rommet hele 400 sitteplasser Tønsberg Sjømannsforenings årlige Bacalaofest (den 9. i rekken) på Tollbodplassen ble avholdt lørdag den 9. juli 2016 mellom kl. 1100 og 1900. Også i år benyttet vi kjøkkenet på Jarlsberg Konferansesenter ved Jarlsberg flyplass, trolig et av det beste kjøkken i området for vårt formål. Vi hadde kjøkkenet og kjølene tilgjengelig hele uken fra mandag til søndag helt for oss selv.  Klippfisken ble lagt i kjølerommet tirsdag 5.juli og det forhåndsbestilte ble utlevert medlemmene onsdag 6. juli.  Kjøkkenpersonellet startet torsdag 7. juli kl. 0830. Også i år hadde vi 2 personer som var øremerket vasking.    
Klippfisken ble kuttet i små stykker og lagt i vann. Vannet ble skiftet flere ganger. Produksjonen for øvrig med kutting av grønnsaker, smaksetting og koking begynte samtidig og fortsatte gjennom fredag og lørdag til man hadde til sammen 145 former på totalt 1500 kg ferdig bacalao.  Siden kjøkkenet ligger noe langt fra Tollboden, ble transporten løst med tre biler til å kjøre ferdig bacalao. Fredag 8. juli kl. 1400 begynte vi å rigge opp teltet og det var ferdig rigget kl 1600. Teltet ble nedrigget mandag 11.juli fra kl. 0600 og kl. 0730 og etter opprydding samt rengjøring og spyling var Tollbodplassen ledig for andre formål.Driverne av Tollboden benyttet teltet fredag kveld for skalldyraften, lørdag etter bacalaofesten til midnatt med musikk og bar og søndag kveld ble finalen i Europa mesterskapet i fotball vist på storskjerm.Lørdag 9. juli fra kl. 1000 til 1900 jobbet oppbakkingsgruppe, vin og øl gruppe, ryddepersonell, betalingsposter og vakter hele dagen. De gjorde en utmerket innsats.Været på Bacalaofesten var perfekt, behagelig temperatur. Relativ lav sjøtemperatur og vind tror vi bidro til at folk valgte bacalao i stedet for stranden. Imidlertid fikk vi en kraftig regnbyge da teltet var helt fullt av gjester, men det forårsaket bare litt vannlekkasje.  Stemningen i teltet var meget god og vi høstet mange lovord for smaken på bacalaoen. Ikke en negativ bemerkning. Bacalao-sangen ble sunget flere ganger og spisegjestene sang med. Denne gangen ble nesten all bacalaoen utsolgt. Det ble litt igjen som ble solgt på søndag. I løpet av dagen ble 1160 bacalaoelskere bespist. I tillegg ble en stor mengde Take Away solgt, den ble veldig populær.Bacalaokomiteen ønsker å rette en stor takk til bacalaogjengen på totalt 50 personer – 5 damer og 45 menn – som stiller opp hvert år og gjør en glimrende innsats til beste for foreningen. Også i år hadde vi kun 4 personer som var med for første gang.  En spesiell takk til damene. Ole M. Brynjulfsen