Medlemsmøte ble avholdt den 5. Mars 2013 i Sjømannsforeningens egne lokaler. Presis kl. 1900 med seks slag på skipsklokken kunne formann, Kay Myhre, ønske 58 medlemmer velkommen, en spesiell velkomsthilsen til foreningens æresmedlemmer, Finn-Åge Christoffersen, Tor Olstad, Odd Knutsen, Sigmund Opthun, Einar Sjuve og Ole Brynjulfsen. Hilsen også til hedersmerke- og honnørmedlemmer og til kveldens foredragsholder, havnefogd Per Svennar som vil fortelle om “Fremtiden for Tønsberg Havn”.
Formannen ville komme tilbake til foreningssaker etter foredraget og overlot derfor ordet til Per Svennar.
«Kjære venner, formann, selv om fremtiden ser dyster ut håper jeg å kunne fortsette noen år til».
En havneby uten havn er en stasjonsby uten jernbane, hva så med Norges eldste havn spør foredragsholderen.
Havnefogden viser oss et kart som er utarbeidet av politikerne og kommuneadministrasjonen over hvordan de har tenkt seg havneområdet på Stensarmen vil se ut i fremtiden. Her består det meste av området av boliger unntatt ca. 3 til 4 mål rundt kranen. Som det heter i forslaget “Kran og tilhørende kaifront beholdes til å ivareta sentrale brukeres behov”. Havnevesenet ser i prinsippet på ideskissen som en nedleggelse av havnen.
Havnevesenet har laget et motforslag med et noe større område til havneformål samt å beholde lagerbygningene. Havnefogden har også pekt på at som regionhovedstad trenger vi en havn. Det foregår daglig import av bygningsmaterialer og mye trafikk av kabler for Scan Rope. Betongelementer til Holmestrand-tunellen og elementer til E 18 er i dag betydelig. Container trafikken ligger noe nede, men konjunkturene kan fort snu seg, og har man bygget havnen ned med boliger er det dessverre ikke reversibelt. Det er derfor vanskelig å forstå politikernes kortsiktighet for å øke folketallet på bekostning av havneområdene. Områder som ikke koster bykassen fem øre i og med at havnekassen er selvfinansierende og går med overskudd som kommer kommunen til gode i form av forskjønnelse av havneområdene. Havnefogden listet opp status for havnen i dag:
FREMTIDEN FOR GODSTRANSPORT ER LABER.
FREMTIDEN FOR PERSONTRAFIKK ER GOD.
FREMTIDEN FOR LYSTBÅTER ER GOD.
FREMTIDEN FOR SALG AV TJENESTER BÅT LEKTER ER GOD.
FREMTIDEN FOR FARVANNSFORVALTNING ER GOD.
FREMTIDEN LIGGER I SAMARBEID I VESTOLD.
FREMTIDEN LIGGER I KOMMUNESAMMENSLUTNINGER.
Dessverre ser det ut til at politikerne har hastverk med å bygge havneområdene ned med boliger, men heldigvis er de fleste områdene bundet av kontrakter som varer noen år frem i tid. Havnefogden avsluttet foredraget med å sitere havnedirektøren i Oslo ”Varer kommer ikke på E-mail”. De krever plass.
Formann takker for et interessant foredrag og overrekker foreningens “drammeglass” og jubileumsboken “Vi seiler videre”. Samtidig som han minner om at det er havnefogdens fortjeneste at vi sitter som eier av Tollboden i dag.
Formannen går så over til foreningssaker og nevner at problemer rundt det å finne parkeringsplass ved medlemsmøtene kan løses ved å parkere litt opp i byen. Her slutter de fleste avgiftbelagte plasser å kreve avgift ved kl. 1800. Dette til underretning. Leser opp referat fra Spiseaften den 3. Februar. Enstemmig godtatt. Referat fra Festmiddagen etter årsmøtet ble også lest opp og enstemmig godkjent. Arnt Olav Holm ble enstemmig invotert som nytt medlem. Søknad fra Olav Våge om medlemskap blir hengt opp på tavlen nede i gangen. Leste opp takkekort fra Kåre Strandli for blomsterhilsen på sin 80.årsdag.
Formannen mente det var mange ting å ta tak i for foreningen. Det ble nevnt at Guideforeningen i går hadde omvisning i museet ved Einar Sjuve som guide. Samarbeide ble opprettet med forslag til felles foredrag for turister. Formannen kom med ideer om felles samarbeid for havnen via Sjømannsforeningen, havnevesenet, Kysten, Osebergskipet og kommunen. Ideen er opprinnelig lansert av direktør Per Olaf Lia og bør arbeides videre med til felles beste.
Avkastningen av Thorstein Gjermundsends fond ble diskutert, men ingen endelig konklusjon ble fattet. Olaf Nilsen pekte på at årerts Punsjbolle kom veldig sent i gang på Årsmøtet, han etterlyste muligheten for forandringer. Formannen opplyste at neste års Generalforsamling er flyttet til 6. Februar. Dette for å ungå sammentreff med vinterferieuken. Forretningsføreren hadde sine betenkligheter. Det skal derfor videre diskuteres innen styret.
Formannen opplyste om at neste møte blir spiseaften den 21. Mars før han takket for fremmøte og hevet møte kl. 2005. Man samlet seg så til sosialt samvær med kaffe og wienerbrød i “Pelagosrommet” før hjemreisen.
Gunnar Fadum
Sekretær