Louis Jacoby synger

En sommer er aldri over så lenge du lever på den.

I vinterens mørke når sommeren sover

Da vet vi den våkner igjen.

En sommer som mange vil kalle for «blanda drops», men vårt distrikt har ikke vært belemret med alt for mange soldager og spesielt i forhold til nord Norge.

Det går uvilkårlig mot den mørkere årstid og tid for å pinse klokka, innhenting av brensel – og vinterlagre båt.

Etter vårsesongens avsuttning i TSF ble 13. Juli den store dagen med Baccalao på brygga. Det snakkes om alderdom. Når en da opplever den vitalitet, glede og energi som medlemmene nedlegger for å få dette i havn da ser jeg «ungdommer» som spruter av livsglede. Så mye positivitet for byen som TSF her bidrar med er vanskelig å sette ord på. Skulle ønske komunen hadde tatt dette inn over seg !!!!!

Uansett vel blåst – og jeg vet det er mange kunder som gleder seg til neste år.

Storbesøk av både «Southern Actor» og «Sandnes» var meget hyggelig og særdeles vellykket.

At skipene skulle besøke oss var for mange en stor hemmelighet, men hyggelig var det uansett.

Shantykoret med Nils Terje i spissen fornekter seg ikke – stiller opp mannsterke, ved begge anledningene, med kraftfulle shantier. Hjertelig takk for at dere representerer TSF så slik en god måte !

Den «faste» Septemberturen gikk i år til elvecruise på Rhone. Det ble mye sluser, kirker og festninger, men når TSF er på tur og kommer utenfor kanalbroen blir det aldri kjedelig. Været var ikke det beste, men nå er nå været bare ne bonus da !

Ett lite knippe av deltagere Karaokegutta venter nå bare på å

kunne spille inn «I did it my way «

Knoll og Tott hygger seg !!!!

Tore S. har ,som vanlig, sendt dere alle sine spirituelle reiserapport.

Formannen har ordet:

Sommeren er over, og høsten er her med fargeprakt. Alle årstider har sin sjarm. Møtevirksomheten i TSF er godt i gang. Vi har mye å se frem til i høst og vintermørke. Møter og spiseaftener, spennende foredrag og god mat og godt drikke skal være med gi oss flere høydepunkter i hverdagen. Ikke glem lørdagskaffen, her er det hyggelig og historiene er mange. Sommerhalvåret medfører lavere møteaktivitet, men vi glemmer ikke den innsatsen mange medlemmer har bidratt med. En stor takk til komiteer som jobber jevnt og trutt.

Å gjennomføre våre arrangementer som Bacalaofesten, Elve Cruise turen til Frankrike krever god planlegging og stor innsats av Arrangementskomiteen. Kulturkomiteen har holdt det gående hele sommeren og nitidig holdt kabalen i gang med museumsvakter som presenterer vårt museum og vår kulturarv til faste åpningstider, samt arrangerte omvisninger. Huskomiteen har hatt sine faste daglige rutiner med roterende vaktmester tjenester samt at vedlikeholdet av Tollboden holdes til punkt og prikke.

Vi skylder dere alle som deltar med å holde foreningens hjul i gang, en stor takk.

Som nevnt av Sigmund Opthun ved siste spise aften så må vi huske at vi har en kleskode som gjelder ved våre møter

Det har også vært stor interesse med mange nye medlemmer,

Ser frem til mange hyggelige møter og spise aftener med dere alle.

Administrajsonskomiteen

Administrasjonskomiteen har ytterligere videreutviklet TSF.

Knut Olson og Tormod Gran har iherdig jobbet med hjemmesiden inklusiv legge ut diverse informasjon. Tanken er å dele hjemmesiden dvs. en del for publikum og en del der medlemmene logger inn og finner informasjon rettet til medlemmene. Dette arbeides det med og nytt forslag vil bli styrebehandlet før det eventuelt gjennomføres.

«AV anlegget» sliter med en del barnesykdommer. Som bl.a. uønsket støy som forekommer, Dette er komplisert da det kun oppstår sporadisk og fellesnevner er – når det er flere enn 40 personer i salen. Forsøk viser at interferens mellom trådløse mikrofonsendere og ytre påvirkning kan generere støy. Dette blir kompensert ved å bytte trådløse mikrofoner som bruker andre frekvenser og digital internkommunikasjon.

Ny projektor i Wilhelmsensalen har fått oppdatert programvaren «firmware»

Videre så har Aventia levert sin del av løsningen slik at en kan presentere bilde fra projektor til nettbrett via internett i Wiilhelmsensalen og også med lyd til andre rom i Tollboden og om ønskelig hjem. Internett adressen for denne tjenesten er publisert på hjemmesiden til TSF, se bilde:

Klikk på aktuelt, velg aktuelt på neste meny, gå så til sak «Strømmetjeneste» klikk på «Les mer» og klikk på strømmetjeneste

Følgende skjermbilde kommer opp:

Klikk på «Spill av» og eventuell «Full skjerm» hvis du ønsker bilde på hele skjermen.

Gamle projektor fra Wilhelmsensalen er blitt satt opp i museet.

Huskomiteen

Vi i Huskomiteen møtes på Tollboden hver mandag og utfører nødvendige arbeider.

Vi utfører også alle oppgaver/servicer ifølge den Tekniske boken for huset.

Vi fordeler vaktmester tjenesten i mellom oss med 14 dagers inntervaller,som også inneholder flagging på offentlige flaggdager.

Av arbeider kan nevnes:

Reparert og malt vindu på kjøkken i 2 etasje.

Spylt og rengjort veggen mot Thon hotellet.

Rengjort og beiset benker på ute plassen.

Lakket dører til resturanten og hoveddør.

Assistert før, under og etter bacalaoen.

Tor Smith er indisponert, så Roar Bakke har komme inn som medlem i Huskomiteen.

Kulturkomiteen

Museumssesongen ‘24 startet i mai og ble avsluttet i august. En vellykket sesong takket være 30 medlemmer som stilte opp på de 77 museumsvaktene, og tok imot 750 besøkende. Uten disse gutta ville ikke museet vært åpent. Så en stor takk til alle museumsvaktene.

24 guidinger med ca. 500 besøkende så langt, og vi har flere avtalte gudinger i des. måned. Det har virkelig vært en hektisk sesong for Tore S. og Sigmund O., men de er proffe på dette, noe de gode tilbakemeldingene forteller.

En ny utfordring dukket opp ved å guide 24 personer fra Vestfold tegnspråks forening.

Det gikk over all forventning, takket være en flink oversetter-guid og Arnt O. som gjorde sitt beste

Økonomisk ligger inntjeningen på ca. 25.000,- totalt. Dvs. inngang og guiding-honorar.

Den kulturelle Skolesekken har ikke kommet tilbake i år, tross møter med kommunen.

Tore S arbeider fortsatt med mulighet for å få «Skolesekken» tilbake våren ’25.

Dugnadstimer på museumsvakt og guiding er ca. 450 timer, pluss kulturkomiteens jobb på ca. 350 timer. Totalt 800 timer. Så til alle overnevnt, Hjertelig takk for en utrolig innsatsen.

Vi ønsker Jan Steinar Lekva og Eilif Harald Hundal velkommen som nye medlemmer i kulturkomiteen. Veldig bra, da er vi klare for -25 sesongen hvor det blir litt flere museumsvakter og guidinger.

I tillegg har Tore S. gjort en topp PR-jobb for TSF når han holder sine «live- foredrag» om hvalfangsten i Sørishavet, Svend Foyn eller om Oljeeventyr 1-2. Han har besøkt lag og foreninger, rundt om både i og utenfor Vestfold fylke, ja hel Sør-Norge.

Kulturkomiteen har også i år fått flere gaver, noen interessante, noen litt mindre interessante. De er blitt merket og er på vei inn i museet.

Museet og kontoret vedlikeholdes og vaskes i godt samarbeid med Huskomiteen.

Kulturkomiteen oppfordrer alle TSF-medlemmer: Fortell familie, venner og foreninger om vårt flotte tilbud på guidinger. Ønskes guiding så kontakt Arnt Olav Holm på 90154480.

Arrangementskomiteen:

Høstsesjonens hadde første spiseaften 26. september med 83 medlemmer tilstede.

Vårt eminente Shantykor bidro også denne gang med 3 sanger.

Arbeider kontinuerlig med foredragsholdere til medlemsmøter og spiseaftener. Er det noen som har forslag til foredragsholdere så ta kontakt med vår eminente komiteleder Olav Nilsen. Neste års baccalaotilstelning er allerede i støpeskjeen, samt neste års utflukt er i tenkeboksen.

For deltaking på spiseaftener må medlemmene huske at der er tidsfrist for å melde seg på, som alltid står på invitasjonen.

Nye medlemmer:

8 nye medlemmer er innvotert

Hans Olaf Marthinsen, Tolvsrød, Nanette Loennechen Tønsberg, Karsten Prebensen Stokke, f

Hilde Martha Dilling, Tolvsrød, Mari-Anne Holm, Vear,Jan Egil Hektoen Vear, Kristian Pettersen Tolvsrød, Trond Wilhelm Presterud, Nøtterøy.

Vi ønsker de hjertelig velkommen og håper de vil trives i TSF. Håper de har muligheter til å bidra i komitearbeid slik at vitaliteten i foreningen kan bli opprettholdt.

Faddere må husk at det kreves litt innsats fra deres side med å følge opp de nye medlemmene

Vi gratulerer følgende som har feiret fødselsdag

70 år: Sigurd Pauss Spæren, Leif Kristian Weum, Runar Bråthen,

Trond Moell Pedersen.

75 år: Knut Melum, Ulf Gramer,

80 år: Svein Dittmansen, Thorbjørn Nygård, Thorbjørn Røed, Bjørn Halvorsen,

Hans Kurt Langholm, Helge Haugen.

Vi vil minne dere alle om å sende inn bidrag, små eller store, fra opplevelser som medlemmene har opplevd fra sin yrkeskarriere. Frem til nå har redaksjonen , dessverre, ikke blitt overbelastet med forslag !!!! Der er liten tro på at det ikke er flere av medlemmene som har noe å bidra med i denne forbindelsen. Skal det bare gå i glemmeboken ???????

Medlemmene må huske på å melde fra med navn, adresser, telefonnummer eller epostadresser Dersom dere flytter eller foretar justeringer som kan ha innvirkning på medlemsregisteret. Meld fra til Thorbjørn Nygaard, tlf 917 32 466, email: thorbjorn44@gmail.com. Det er han som har ansvar for listene. Redaksjonen ønsker alle medlemmene en trivelig høstsesong i Tønsberg Sjømannsforenivng.