Tønsberg Sjømannsforenings årlige Bacalaofest, (den 4. i rekken) ble avholdt lørdag den 23. juli 2011, dagen etter en dag hvor vi nordmenn opplevde noe uvirkelig som ingen trodde kunne skje oss, nemlig bomben ved regjeringskvartalet og massakren på Utøya. I tillegg til ovennevnte opplevde vi et regnvær som overgikk det meste, og vi kunne vel ikke valgt en dårligere dag.

Sjømannsforeningens teltarbeidere begynte reisingen av teltet kl. 0600 og med en iherdig innsats var teltet klart kl. 0900, og endelig var vi skjermet for regnet.

Lørdag 23. juli skulle være en festdag for byens Bacalaoelskere, og da vi i bacalaokomiteen våknet til de grusomme nyhetene og melding om store nedbørsmengder, skulle vi ønske at det hele bare var en drøm. En verre start på det som skulle være en gledens dag kunne vi vanskelig få.

Bacalaokommiteen hadde fått forespørsler om Bacalaofesten ble kansellert, men statsminister Jens Stoltenberg var tidlig ute med å oppfordre folk til å fortsette med det normale liv, men dempe noen av de store festlighetene. Bacalaokomiteen valgte derfor å kjøre bacalaofesten, men alle musikalske innslag ble kansellert av hensyn til forannevnte hendelser.

Sjømannsforeningens kjøkkenhjelpere kunne etter to dagers arbeid med kutting og vanning av klippfisk, kutting av grønnsaker og smaksetting og koking av bacalaoen, (1.1 ton), presentere produktet ved åpningen av teltet lørdag kl. 1100. Teltarbeidere, ryddemannskap og oppbakkingsgruppe hadde alt klart til åpningen, og til tross for dårlig vær kunne vi se at smilet bredte seg over ansiktene til gutta når eimen av Bacalao bredte seg ut i teltet, og dette var opptakten til den store dagen, og de var klar til å ta imot bacalaoelskerne.

Regnet fortsatte å sile ned, og ved åpningen av festen kl. 1100 var det bare en håndfull Bacalaoelskere tilstede. Var dette en indikasjon på en dårlig dag? Ved kl 1300 tiden begynte folk å fylle teltet, og vi hadde et jevnt sig av Bacalaoelskere frem til kl.1900. I tillegg til servering i teltet hadde vi annonsert en mulighet for kjøp av” takeaway”, noe som viste seg å bli populært.

Bacalaokomiteen må, til tross for bombeattentat, skyting på Utøya, og ekstremt dårlig vær si seg nogenlunde fornøyd med dagen, og noe av bacalaoen som ikke ble solgt ble gitt som gave til tre ulike institusjoner i Tønsberg. Totalt var det ca. 930 bacalaoelskere som ble bespist på denne dagen.

Bacalaokomiteen vil rette en stor takk til dugnadsgjengen som stiller opp for Bacalaofesten, og de har meddelt komiteen at de stiller også med fullt mannskap i 2012.