Med de erfaringer sjømannsforeningens medlemmer hadde med været den 23. juli i 2011 og sommerværet hittil i 2012 var det med spenning og argusøyne  vi fulgte meterologenes antagelser frem til lørdag 14. juli.

Lørdag 14. juli ble det bacalaovær, sol og lettskyet vær med en passe temperatur. Sjømannsforeningens medlemmer som var med i dugnadsgjengene kunne ta frem det brede smilet, og bacalaodagen var i gang, den 5. i rekken.

Teltet ble i år satt opp fredag den 13. juli, da ”Tollboden Spiseri” ønsket å bruke det till en dansetilstelning. Dette med å sette opp teltet dagen før bacalaofesten var populært, da man unngikk stresset tidlig lørdag morgen.

Kjøkkengjengen hadde vært i sving fra torsdag den 12 juli, da ble klippfisken kuttet og lagt i vann for avsalting. Vannet ble skiftet 4 ganger i løpet av døgnet, og denne gang skulle ingen kunne klage på salt bacalao. I år hadde Sjømannsforeningen (bacalaokomiteen) inngått en avtale med Træleborg Bo og Behandlingssenter om å leie kjøkkenet. Kjøkkenet var stort, moderne med stor kokekapasitet, og ikke minst stor kjølekapasitet. En annen stor fordel var kort vei til Tollbodbrygga.

Kl. 1100 kunne man kjenne eimen av bacalao på Tollbodbrygga,  og de første gjestene kunne innta årets ferdige produkt. Det tok ikke lang tid før superlativene begynte å komme og det ble påstått at dette var den beste bacalaoen som noensinne var produsert på Brgga i Tønsberg.

Tilstrømmingen av bacalaoelskere økte kraftig utover dagen, og til tider var det noe ventetid på plass i teltet.

Sjømannsforeningens kokker og stuerter greide det igjen, en velsmakende bacalao som gjør at Tønsbergs befolkning allerede gleder seg til neste års bacalaofest.

Servitører og ryddemannskaper i teltet gjorde også en fantastisk jobb, og igjen et vellykket arrangement.

Shantykoret var også denne gang på plass og fremførte gode gamle shanties i velkjent stil. Nytt av året var at man i år hadde et høyttaleranlegg som til tider ikke fungerte med forsangerne.

I løpet av dagen hadde vi mange mennesker innenfor teltets vegger, og det var stor omsetning av bacalao med tilbehør, og muligens så kan dette bli en ny rekord.

Vil med dette få rette en stor takk til alle av Sjømannnnsforeningens medlemmer som var med på å bidra til at bacalaofesten i 2012 ble så vellykket.

Kay O. Myhre

Foto over og under:TSS