På formiddagen 25. juni ankom Sk/S “Christian Radich” Tollbodenkaien  i Tønsberg. Det stolte skipet , verdensberømt i forbindelse med sitt storslagne besøk i New York i 1939, hovedrolle i Windjammer-filmen og TV-serien Onedinlinjen samt mangeårig suksessfull deltager i Tall Skip Race, lokket til seg mange skuelystne.

Midt på dagen var elever fra 1. klasse på Færder videregående skole invitert om bord for å få hilse på mannskapet og omvisning for å bli kjent med skipet samt å få vite om hvilke muligheter det er for å gjøre en karriere i marinen. Dette er et fast innslag for skoleungdom langs hele kysten. Deretter var det kveldstur i Tønsbergs vakre skjærgård med servering og underholdning for et betalende og entusiastisk publikum.

17. februar 1937 ble “Christian Radich” sjøsatt ved Framnes Mek. Verksted i Sandefjord. Denne begivenhet for 75 år siden ble markert da skuta lå i havn i Las Palmas på Kanariøyene 17. februar i år. “Christian Radich” ble levert fra verksted til Stiftelsen for Skoleskipet “Christian Radich” 17. juni 1937. Jubileet for denne begivenhet ble behørig feiret mens det lå på sitt faste tilholdssted, Akershuskaien i Oslo, 17. juni i år. Deretter ble det bybesøk og skjærgårdturer i Oslofjorden. Vestfold-byene ble besøkt i forbindelse med Vestfoldspillene.  

12. juli dro skuta så på sommertokt fra Oslo og langs norskekysten helt opp til Nordkapp. På dette toktet hadde de de med passasjerer som også deltok som aktivt mannskap. Til høsten setter de ut på atlanterhavstokt.

Den tremastede fullriggeren har en skroglengde på 62,5 meter, er på 198 brutto registertonn og har en seilføring på 1360 m2. Skipet har en fast bemanning på ca. 18 personer og kan dessuten ha med 88 kadetter/betalende medseilere.

“Christian Radich” ble opprinnelig bygd for opplæring av sjøfolk i den norske handelsflåten og brukt til det, unntatt i krigs- og reparasjonsperioden 1940 – 1947, fram til 1999. Fra da av har de satset på chartervirksomhet og betalende medseilere. Den faste besetningen er på ca. 18 personer og skipet kan dessuten ha med seg 88 kadetter/medseilere. Siden 2005 har dessuten Befalskolen for Sjøforsvaret hatt befalselever om bord i “Christian Radich”. Det er de som også står for rekrutteringstiltak til marinen for ungdom ved havneanløp.

Foto over og under: TSS