Tønsberg Sjømannsforening
Referat fra Julemøte med ledsagere 08.12.2021
Etter seks slag på skipsklokken ønsket Formann Eilif H. Hundal 65 medlemmer og ledsagere velkommen. Han sendte en spesiell velkomsthilsen til æresmedlemmene, Maskinsjefene Olav Nilsen, Ole Jacob Olsen, Driftssjef Sigmund Opthun, Kjøkkensjef Gunnar H. Andersen og heders- honnørmedlemmer. En spesiell hilsen til kveldens hovedgjester Sjømannsprest Jens Bjørnsgård med frue Randi.
En spesiell velkommen til 1 medlem som var på møte for første gang. Tom Barstad, bror av Per.
Formann opplyste at foreningen har gitt julegave til Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen med kr. 10 000 til hver. Vi reiste oss og sang ”Tønsberg sangen” de 3 første og 2 siste versene med fru Randi ved piano.
Formann ga deretter ordet til Sjømannprest Jens Bjørnsgård:
Bjørnsgård som nå bor i Melsomvik har vært stasjonert i Kobe, Japan, Alanya i Tyrkia, Rotterdam i Nederland og Antwerpen i Belgia. Men det var perioden i Kobe i Japan 1991 -1994 han kanskje minnes best. Det var en spennende tid der i Østen og da kanskje først og fremst på grunn av alle de fantastiske, flotte, rause og skvære sjøfolkene han og Randi møtte der ute.
Enkelte historier husker han bedre enn andre i ettertid. For eksempel den norske frysemaskinisten på en bananbåt som kom til Kobe med jevne mellomrom. Alt ombord var indisk, utenom han og han var ikke spesielt glad i indisk mat. Så Bjørnsgård måtte kjøre han til nærmeste Mac Donalds hvor han kjøpte 50 stk Big Mac for å ha i frysa som ”nødproviant”.
Historien fra 1993 var heller ikke så lett å glemme. Det skjedde en tank eksplosjon i Sør- Korea. Det var et Haaland skip som gikk i lufta under rengjøring av tankene på Hyundai- verftet. 3 nordmenn og 3 koreanere døde, pluss flere hardt skadde. Rederiets inspektør som var sendt ut for å bistå ble straks arrestert og kastet på glattcelle uten lys og bekvemmeligheter av noe slag. 90 millioner var krevd for hans frihet. Inspektøren ble dømt delvis skyldig
med 2 års betinget dom for uaktsomt drap. Han ga uttrykk for at han satte stor pris på Bjørnsgårds støtte i den vanskelige tiden.
Bjørnsgård avsluttet sitt flotte foredrag med å si takk til hver båt, og hver enkelt av besetningen om bord som gjorde hans dager i Japan til en festreise. De dagene var gullkanter i hans liv.
Bjørnsgård leste så juleevangeliet, og vi reiste oss og sang ”Deilig er jorden”, igjen med fru Randi ved piano. Formann Eilif takket ekteparet Bjørnsgård for hyggelig og inspirerende foredrag og flott musikk og han overrakte blomster og en flaske vin.
Vi ble så servert nydelig juletallerken med godt drikke etterfulgt med karamellpudding og kaffe. Underveis ble det utbragt en skål for damene.
Inge Thorstensen takket for maten og selv om han er vokst opp på Sørlandet med juletorsk som tradisjon presisert han i talen at vi i Tønsberg Sjømannsforening er så priviligerte å ha tradisjon med spiseaften sammen med våre ledsagere før julen ringes inn. Også i år har vi fått oppleve å bli servert god og ikke minst velsmakende tradisjonell juletallerken.
Siden strømmen er så dyr for tiden avsluttet han med å synge en omskrivning av en kjent og kjær Prøysen sang:
Nå har vi mista strømmen, og vi har børi ved,
Og vi har svidd av fuggelband, og vi har fyrt opp tre.
Nå sett vi øss og tvile, og tenkje leng og væl,
Mens je høgg opp vogga, før ælle frys i hjæl.
Ja, det var siste gongen at julestjerna brann
Og sea har a slukne i ælle EU-land.
Men såmmå å som hende er SKAMMA like stor,
Du ser’a over taket der hvor Stortingsfolka bor.
Hjertelig takk for maten!
Vi sang så sammen ”Jeg er så glad hver julekveld”
Så var det loddtrekning og påskjønnelser til Anne Britt Nilsen, Liv Aarø og kjøkkenet.


Formann minnet til sist om neste medlemsmøte den 04.01.2022, hvoretter han takket for i kveld og ønsket alle en riktig god jul og vel hjem.
Møte hevet kl. 2140
09.12.2021 SRÅ