Onsdag 8. august stevnet Bergens stolte skoleskip “Statsråd Lehmkuhl” inn Tønsbergfjorden og la seg vel til rette ved Tønsberg brygge. Siden kom de danske Y-311 “Søløven”, Y-101”Svanen” og Y- 102 “Thyra”, så fulgte det finske “Hamin” og deretter det svenske HMS “Falken”.

 Med “Saga Oseberg” liggende på egen utstikker lenger syd i havnen, med 5 stolte skoleskip langs bryggen og med de mange skuelystne dette medførte, var det ikke rart at fungerende ordfører Anne-Lise Skarstad utbrøt: “Tønsberg er ikke bare en vikingby, men også en havneby. Mer sjøfart til Tønsberg kan øke turismen.” Se også eget notat ovenfor om å nedlegge Tønsberg havn.

Fellesarrangementer startet med konsert i Støperiet og fortsatte i de følgende dager med lagkonkurranser. Søndag var det domkirkebesøk før fartøyene igjen dro hver til sitt.

Staselige “Statsraad Lehmkuhl”, dobbelt så stort som de to andre seilførende norske skoleskipene, var besøkets ubestridte attraksjon, og det hadde åpen dag for publikum både onsdag og torsdag, og mange benyttet anledningen til å se det nyoppussede fartøyet og livet om bord. Folk sa de følte seg som turister i egen by, og engelske turister beskrev båten som spektakulær.

På lørdag fikk barn på Sykehuset i Vestfold sammen med foreldre og foresatte være med “Statsraad Lehmkuhl” på sjørøvertokt i skjærgården med Befalsskolen for Sjøforsvaret som verter.. Å arrangere slike sjørøvertokt for syke barn er en tradisjon om bord i “Statsråd Lehmkuhl” og faktisk et ledd i kadettenes lederutdanning.

“Statsraad Lehmkuhl” ble bygget i Bremerhaven i 1914 som skoleskip for den tyske handelsflåten under navnet “Grossherzog Friedrich August”. Under 1. verdenskrig ble skipet tatt som prise av Storbritannia, og det ble i 1921 kjøpt av tidligere statsråd Kristofer Lehmkuhl og gitt navnet “Statsraad Lehmkuhl”. I 1967 ble det kjøpt av skipsreder Hilmar Reksten som i 1978 overleverte det til Stiftelsen Statsraad Lemkuhl. Stiftelsen har siden den gang har eiet og drevet seilskipet.

Den tremastede barken har en største lengde på 98 meter (inkl. baugspryd), er på 1 516 brt og har et samlet seilareal på 2 026 m2. Skipet har en fast bemanning på17 – 20. På tokt kan de i tillegg ha med 150 elever/medseilere, på skjærgardsturer kan de ha med 350 passasjerer. De har også et samarbeid med Befalsskolen for Sjøforsvaret.

Foto over og under: TSS