3 februar ble Tønsberg gjestehavn kåret til «Årets gjestehavn». Det er Båtmagasinet som hvert år foretar kåringen og denne gangen gikk Tønsberg til topps foran tidligere vinnere som Værlandet, Stavern og Grimstad. «På tide» sier havnesjef Per Svennar, til daglig havnefogd i Tønsberg, «Nå har vi vært nominert 5 år på rad». Men han har ikke tenkt å hvile på sine laurbær av den grunn. «Vi har flere ideer om hvordan vi skal gjøre det hele enda bedre».
Nå er han ikke alene om dette. Rundt seg har han et sterkt team, 5 fra havnekontoret som sørger for gode og sikre fortøyningsplasser og Tønsberg janitsjar som byr på den beste service.
I prat med Per Svennar får vi vite at han allerede da han ble ansatt i 1992 så hvilket potensiale det lå i den vesle gjestehavnen med sin lille kiosk i enden av brygga opp mot Nordbyen. Havnen har stadig blitt utvidet med flytebrygge i nord og etter hvert er hele brygga tatt i bruk helt ned til Quality hotel, nå også med utstikkere slik at gjestehavnen, den største i Norge, rommer hele 250 båter. I nord, hvor hovedhavnen ligger, ble det i 2009 anlagt et stort serviceanlegg med dusj- og vaskerom, kiosk og takterrasse. I fjor ble det også bygd ut en minigolfbane. Det har hele tiden vært satset på topp fortøynings- og ilandstigningsopplegg, service, trivsel og opplevelser.
Ja, det er bare å gå i land, vandre langs brygga, se DS Kysten, som for tiden ligger til vedlikehold og oppussing, men som siden skal bringe innbyggere, besøkende og turister ut i skjærgården – se, og gjerne ta en tur med, verdens eldste seilende ishavsskute «Berntine» som fikk vernestatus i 1990, – se og besøke Tønsbergs eldste murbygning, Tollboden, den også vernet, med sin sjarmerende kafe og en omfattende utstilling som på en spektakulær måte viser Tønsbergs stolte sjøfarts- og hvalfangsthistorie. Lengre bort kan man beskue den flotte replikaen av Osebergskipet, «Saga Oseberg», Deretter tar man turen over broen til Tønsberg Kystkultursenter med sine gamle bygninger og inventarer. På tilbakeveien kan man så ta en fortjent hvil på en av bryggas mange restauranter, nyte havneatmosfæren og se på folkelivet.
Enda mer er det å se på om man tar en tur opp i byen, både av fine gatemiljøer, kafeer, handlesenter, antikvarer og ikke minst kunstmuseet på Haugar. Like i nord kan man vandre i en stille gate i Nordbyen og se på pittoresk bebyggelse.
For den som vil ha litt mosjon er det bare å sette seg på sykkelen og tråkke i vei på sykkelstien innover Jarlsberg-jordene til Ilene og ta en tur innom Sølvkronene, det flotte skogholtet like ved Jarlsberg hovedgård. Eller man kan ta bena fatt opp til Slottsfjellet, videre opp i tårnet og beundre den flotte 360 graders panoramautsikten, for deretter å vandre ned til et flott bygdetun og derfra ned til Slottsfjellmuseet og beskue både middelalder, gamle Tønsberg, en formidabel hall med hvalskjelletter, Svend Foyn og et Antarctic-scenario. Etter en begivenhetsrik dag kan man så sette seg godt til rette på båtens dekk og hygge seg med solnedgangen i vest.
 Velkommen til Tønsberg!

Foto under: TSS. Havnesjef /Havnefogd Per Svennar ved siden av modellen av «Berntine»

Luftfoto: Per Svennar

Foto nederst: TSS