Tønsberg Sjømannsforenings årlige Bacalaofest (den 7. i rekken) på Tollbodplassen ble avholdt lørdag den 12. juli 2014 mellom kl. 1100 og 1900. 

Også i år benyttet vi kjøkkenet på Jarlsberg Konferansesenter ved Jarlsberg flyplass, trolig et av det beste kjøkkenet i området for vårt formål. Vi hadde kjøkkenet og kjølene tilgjengelig hele uken fra mandag til søndag helt for oss selv.  Kjøkkenpersonellet på 12 personer startet torsdag 10. juli kl. 1000. Klippfisken ble skjært i små stykker og lagt i vann. Vannet ble skiftet flere ganger. Produksjonen for øvrig med kutting av grønnsaker, smaksetting og koking begynte samtidig og fortsatte gjennom fredag og lørdag til man hadde til sammen 150 former på totalt 1,4  tonn ferdig bacalao. Siden kjøkkenet ligger noe langt fra Tollboden, ble transporten løst med tre biler til å kjøre ferdig bacalao. 

På lørdag kl. 0600 begynte 12 personer å rigge teltet og var ferdig kl 0900. Oppbakkingsgruppe, vin og øl gruppe, ryddepersonell, betalingsposter og vakter begynte kl. 1000 og arbeidet iherdig til kl. 1900. Deretter ble teltet nedrigget og kl. 2100 var Tollbodplassen ledig for andre formål. Mange av disse personene jobbet hele dagen. Søndag og mandag var det tid for opprydding samt rengjøring og spyling av Tollbodplassen.

Været på Bacalaofesten var perfekt, varmt og godt og ikke en regndråpe. Litt overskyet om morningen som kanskje gjorde at folk valgte bacalao i stedet for stranden. Stemningen i teltet var meget god og vi høstet mange lovord om smaken på bacalaoen. Ikke en negativ bemerkning. Bacalaosangen ble sunget flere ganger og spisegjestene sang med. Denne gangen ble ikke all bacalaoen utsolgt, det ble litt igjen for salg på mandag. I løpet av dagen ble 1200 bacalaoelskere bespist. I tillegg ble en stor mengde Take Away solgt, den ble veldig populær.

Bacalaokomiteen ønsker å rette en stor takk til bacalaogjengen på totalt 54 personer – 10 kvinner og 44 menn – som stiller opp hvert år og gjør en glimrende innsats til beste for foreningen. En spesiell takk til damene som deltok.

Ole M. Brynjulfsen

Bildene er tatt av foreningens medlemmer.

1. Klippfisken skjæres i biter

2. En fortjent pause

3. Klar for koking

4. Lørdag Kl. 0600. Teltet reises

5. Teltduk monteres

6. og 7. Betjening på plass

8. Shantikorets formann Erik Raue ønsker velkommen til norsk-spansk festival og leder

    allsangen

9. Klar for innrykk

10. Full fest