Bilder: TSS. Erik Graue leder allsangen til bacalaoens pris.

Tønsberg Sjømannsforenings årlige bacalaofest (den 8. i rekken) på Tollbodplassen ble avholdt lørdag den 11. juli 2015 mellom kl. 1100 og 1900.  

Også i år benyttet vi kjøkkenet på Jarlsberg Konferansesenter ved Jarlsberg flyplass, trolig det beste kjøkkenet i området for vårt formål. Vi hadde kjøkkenet og kjølene tilgjengelig hele uken fra mandag til søndag helt for oss selv. Klippfisken ble lagt i kjølerommet mandag 6. juli, og det forhåndsbestilte ble utlevert medlemmene onsdag 8. juli. Kjøkkenpersonalet startet torsdag 9. juli kl. 1000. Nytt av året var at vi hadde 2 personer som var øremerket vasking, og de utførte en utmerket jobb.

Klippfisken ble skjært i små stykker og lagt i vann. Vannet ble skiftet flere ganger. Produksjonen for øvrig, med kutting av grønnsaker, smakssetting og koking begynte samtidig og fortsatte gjennom fredag og lørdag til man hadde til sammen 145 former på totalt 1,4 tonn ferdig bacalao. Siden kjøkkenet ligger noe langt fra Tollboden, ble transporten løst med tre biler til å kjøre ferdig bacalao.

Lørdag kl. 0600 begynte vi å rigge teltet, og det var ferdig rigget kl.0900. Vi hadde en utfordring med en feilparkert bil under sperrebåndene våre. Dette ble løst ved hjelp av Politiet og Falken.

Oppbakkingsgruppe, vin- og ølgruppe, ryddepersonell, betalingsposter og vakter begynte kl. 1000 og arbeidet iherdig fram til kl. 1900. Deretter ble teltet rigget ned og kl. 2100 var Tollbodplassen ledig for andre formål. Mange av disse personene jobbet hele dagen. Søndag og mandag var det tid for opprydding samt rengjøring og spyling av Tollbodplassen.

Været på Bacalaofestivalen var perfekt, behagelig temperatur og ikke en regndråpe. Relativ lav sjøtemperatur og vind tror vi bidro til at folk valgte bacalao i stedet for stranden. Stemningen i teltet var meget god og vi høstet mange lovord om smaken på bacalaoen. Ikke en eneste negativ bemerkning. Bacalaosangen ble sunget flere ganger og spisegjestene sang med (teksten var trykket på tallerkenbrettet).

Denne gangen ble nesten all bacalaoen solgt ut, resten ble solgt på mandagen. i løpet av søndagen ble 1100 bacalaoelskere bespist. I tillegg ble det solgt en stor mengde Take Away, den ble veldig populær.

Bacalaokomiteen retter en stor takk til bacalaogjengen på totalt 55 personer – 8 damer og 47 menn – som stiller opp hvert år og gjør en glimrende innsats til beste for foreningen. I år hadde vi kun 4 personer som var med for første gang. En spesiell takk til damene.

Ole. M. Brynjulfsen. 

Bilde 1 og 2: Livlig på brygge og i telt. 3: Kjøkkenpersonalett på plass torsdag kl. 1000. 4 til 6: Fra kjøkkenet. 7 til 10: Betjening på plass lørdag formiddag. 11: Første kunder betjenes. 12: Museet åpnet.